Eczane tabelası nedir sorusu için verilebilecek en basit cevap, eczanelerin neresi olduğunu anlamamız için eczane dükkânın üst kısmına asılan kırmızı ve beyaz renklerini taşıyan levhalardır. Eczane tabelaları 2004 yılından bu yana tek tip olacak şekilde olabilmesi için çeşitli yasalar ile standartlar belirlenerek yasalara sunulan ölçüler bulunmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise eczanelerin çok daha kolay bir şekilde bulunabilmesi ve eczaneler arasındaki rekabetin azaltılması içindir.

Eczane tabelaları ilaç alımlarının yapılabilmesi için büyük harflerle eczane yazısının ve altında da eczane isminin bulunduğu tabelalardır. Çok rahat bir şekilde uzaktan da olsa yazıları okunmadan bile renklerinden ve tabelanın sadeliğinden eczanenin nerede olduğu anlaşılabilmektedir.

Eczane tabelaları yönetmeliği olan ve bu yönetmeliğe uygun olacak şekilde yapılması gereken tabelalardır. Aksi taktirde ceza yazılması mümkün olacağından dolayı yönetmelik dışı bir tabela yaptırmamanız gerekmektedir. Eczane tabelalarında farklı ölçüler kullanılabiliyor olsa da sizlerin isteği üzerine bir ölçü kullanılması maalesef mümkün değildir.

Eczane Tabela Ölçüleri

Eczane tabela ölçüleri nasıl olmalıdır eğer bilmiyorsanız bunu bir yönetmeliği bulunmaktadır. Eczane tabelaları değişmez, sadece boyutu değişebilir ki bu da yine yönetmeliğe uygun olacak şekilde ayarlanması lazımdır. Her eczanın aynı tabelaya sahip olması gerekmektedir. Tek kişiselleştirilebilecek nokta tabelanın led ışıklı olarak yaptırılmasıdır. Yine bu noktada bir yönetmelik bulunur. Bu yönetmelik de sadece eczane yazısının ışıklı bir şekilde yazılması yönündedir.

Eczane levha standartları her dijital baskıcı tarafından bilinmesi ve buna uygun olarak yapılması gerekmektedir. Eczane tabelası yapılırken 3 adet temel ölçü birimi bulunur. Bu ölçüler 200 cm 300 cm ve 400 cm kırmızı tabelalar üzerinde gerçekleştirilmektedir. 400 cm ve üzeri olacak tabelalarda beyaz kısım 300×100 olarak kalmaktadır. Bunun dışında ise kırmızı tabela boyutu 500, 600, 700 olarak yükselebilmektedir.

Eczane harf yükseklikler her boyut için farklı şekilde belirlenir. Her zaman eczane ismi büyük harflerle yazılan eczane yazısının altında ve daha küçük bir şekilde yazılmaktadır. Eczane yazısı kabartmalı bir şekilde yazılıyor olması gerekir. Dilerseniz bir önceki konumuz olan “E Tabela Nedir?” inceleye bilirsiniz.