Eczaneler, doktor ve sağlık kuruluşları tarafından reçete edilen ürünlerin temin edildiği yerlerdir. Reçetenin uygunluğunun kontrol edilmesi, ilaçların temin edilmesini sağlayan yerlere eczane deniyor olsa da sağlık sektöründe eczanelerin önemi çok daha fazladır.

Bu sebeple eczanelerin bir işletme gibi görünmemesi ve standart kalıplar halinde olmasını sağlamak amacıyla Eczane Tabela Yönetmeliği bulunmaktadır. Bu yönetmelik çerçevesinde eczaneler belli standartlara göre tabelalarını bulundururlar. Tabii ki bu durum tabela da kullanılan malzemenin önemi söz konusu olduğunda da geçerli olmaktadır. Peki ama eczane tabela yönetmeliğine göre dış cephe tasarımı nasıl yapılmalıdır?




Standart Kalıplar – Başarılı Tasarımlar

Bu konuda standart renk ve kalıpların tercih edilmesi demek ille de standartlaşan şekillerden destek almak anlamına gelmez. Söz konusu olan eczane tasarımı olduğunda bir profesyonelden destek alınması gerektiği de unutulmamalıdır. Bu konuda Türkiye’de hizmet veren pek çok farklı reklamcı olsa da hem cam giydirme hem de tabelanın hazırlanması öncelikle dış tasarım seçeneği olarak ön plana çıkar.

Şurası da unutulmamalıdır ki, hemen hemen her binanın dış cephe özellikleri farklı olduğundan dolayı dış cephe giydirme seçeneklerinin de farklı olması kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple doğru üründen destek almak, doğru tasarımların hazırlanması gibi bazı değişkenlere bağlı olarak reklamınız hazırlanabilir.


Kaliteli Dış Cephe Giydirme Seçenekleri

Eczanelerde dış cephe tasarımı çoğunlukla standart eczane tasarım ile sınırlı olarak kabul edilir. Satılan ilaçların isimlerinin yazılması hem tabela yönetmeliğine uygun değil hem de etik değildir. Yine de eczanelerin bulunduğu nokta itibariyle daha da dikkat çekmesi için bazı küçük dokunuşlar yapılabilir.

Özellikle nöbetçi eczanenin listelenmesi, kayar tabela yada diğer ürün ve seçeneklerin özelliklerinin belirtilmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda doğru şekilde tasarlanması da önem arz eder.

Eczanenin dış cephe giydirmesi ilk olarak pencere kapı uyumundan başlayarak sağlanır. Buna göre modern eczane görünümünün tam olarak sağlanması için bütün bu değişkenlerin bir arada ayarlanması gerektiği de unutulmamalıdır.




İlaç ve Otc Dolapları

Eczanenin hareketli olması ve son tüketiciye hızlı bir şekilde ulaşmayı sağlaması amacıyla otc ve ilaç dolaplarının da özellikle mevcut dükkanın özelliklerine göre hazırlanması amaçlanabilir. Her ilacın belli saklama koşulları olduğu için güneşin geliş açısı ya da oda sıcaklığı gibi bazı değişkenlere de dikkat edilmesi önem arz eder.

Aynı zamanda ortamın belli ısıda tutulması için eczaneyi hareketli hale getirirken tercih edilen yardımcı ürünlerin yalıtımının da son derece iyi bir şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Tüm bu değişkenleri bir arada değerlendirdiğimizde ilaç dolaplarının mantıklı bir şekilde hazırlanmış olması gerektiği de unutulmamalıdır.


Eczane Aydınlatma Sistemleri

Hem eczanede satılan ilaçlar hem de yan ürünlerin daha iyi bir şekilde sergilenmesi için aydınlatma sisteminin iyi bir şekilde kurgulanmış olması gerekmektedir. Bunun dışında ürünlerin iyi aydınlatılmış olması da her ne kadar göz ardı ediliyor olsa da iyi bir pazarlama adımı olarak görülür. Çünkü içeride iyi aydınlatılmış bir eczanenin dışardan da iyi bir şekilde fark edilmesi mümkün olmaktadır.

Tüm bu değişkenleri bir arada düşündüğümüz zaman her ne kadar eczane tabela yönetmeliği neticesinde bazı standartlara bağlı kalıyor gibi görünsek de orta – uzun vadede daha detaylı seçeneklerden destek almakta mümkün olmaktadır.

Bütün bu seçenekleri bir arada düşünerek eczane rafları, ışıklandırması, müşteri karşılama standı, banko ve raflarında profesyonel bir şekilde seçilip tasarlanmış olması önem taşır. Sadece bir kez yapılan bu işlemlerde profesyonel bir reklamcıdan destek almak mantıklı olacaktır. 




Eczane Tabela Fiyatları

Eczane tabelaları standart reklam tabelalarından çok daha farklıdır. Bunun sebebi ise, eczanelerin insanların sağlığı ile ilgili ilaç ve bilgi için uğradıkları yerler olmasıdır. Şurası unutulmamalıdır ki, eczaneler hiçbir zaman esnaf olmamıştır. Bu sebeple tabeladan bulunduğu konuma kadar eczaneleri ayrı tutmak önemlidir. Peki ama eczane tabelaları söz konusu olduğunda neye dikkat etmek gerekir? Bunları kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür. Eczane tabelaları, kendine ait yönetmelikle belirlenmiştir. Başka bir deyiş ile bu tabelalar hakkında şunları söylemek yanlış olmaz: Standartları her zaman için belirlenmiş, renk ve ebatları belirli kalıplar halinde yazılmış olan tabelalara eczane tabelaları denmektedir. Peki ama bütünüyle standart olan eczanelerin tabelaları dışında dikkat çekmelerini nasıl sağlayabilirler.


Eczane Tasarımı ve Dekorasyonu

Hemen hemen tüm sektörlerde olduğu gibi eczacılık söz konusu olduğunda da pek çok farklı ürün seçeneğinin ön plana çıktığını belirtebiliriz. Bu konuda her geçen gün farklı ve ayrıcalıklı bir şekilde ürün gamı genişlemektedir. Buna göre doğru malzemenin kullanılması, kaliteli işçiliğin ön plana çıkması gibi değişkenler bir araya geldiğinde kesinlikle tabela da işçilik ve malzeme kalitesi önem arz eder.

Her ne kadar daha ekonomik fiyatlara sahip olan eczane tabelaları başlangıçta aynı gibi görünse de zaman içerisinde solma ve renk atma gibi durumlar ortaya çıkabilir. Daha uzunca bir süre boyunca kullanılabilir olması, özelliklerini muhafaza etmesi ve ayrıcalıklı bir şekilde ön plana çıkması gibi durumlar bir araya geldiğinde eczane tabelalarının bir adım öne çıktığını da özellikle belirtmek yanlış olmayacaktır.

Her geçen gün güncel, ayrıcalıklı ve kaliteli seçeneklerin bir araya geldiği günümüz eczacılık sektöründe kaliteli olandan yana tercihinizi kullanmanız için farklı seçenekleri bir arada değerlendirmek yanlış olmaz. Bu sebeple hem kaliteli, hem ayrıcalıklı hem de farklı seçeneklere adresimiz aracılığıyla hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.




Tabela Fiyat Aralıkları Hakkında

Tabela fiyat aralıkları söz konusu olduğunda genellikle birden fazla değişkenin ön plana çıktığını söylemek yanlış olmayacaktır. Buna göre tabela yapılan ilin fiyat üzerinde son derece önemli bir etkisi olduğunu unutmamak gerekir.

Çünkü o ilde bulunan reklamcıların genel özelliklerine göre fiyat aralığı değişiklik gösterir. Bir diğer önemli konu başlığı ise tabelanın yapıldığı malzemenin kalitesi ve boyasıdır. Bu da doğal olarak ilgili tabelanın fiyatını etkileyen diğer unsurlar arasında yer almaktadır.

Son olarak tabelanın büyüklüğü de (standartlar çerçevesinde) o tabela fiyatı hakkında daha net bilgi sahibi olmanızı sağlar.

Bizler burada sizinle net fiyat aralığı hakkında bilgilendirme yapamıyoruz. Bunun öncelikli nedeni fiyatların bulunduğunuz ile ve yukarıda yazan nedenlere bağlı olarak sürekli değişiklik göstermesidir. Siz bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak adına bir reklamcıdan tabela fiyatları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.


Diğer Seçeneklere Dikkat Edin

Şurası unutulmamalıdır ki, eczane tabelaları belirli standartlara sahip olmaktadır. Bu sebeple o standartlar hakkında bilgi sahibi olan ve daha önceden benzer tabelalar hazırlamış bir adresle iletişim kurarsanız sonradan sorun yaşamanın önüne geçebilirsiniz. Çünkü pek çok adres söz konusu olan tabela seçenekleri ile hızlı bir şekilde eczanenizi açmaya çalışırken cezalarla karşılaşabilirsiniz.

Unutulmaması gereken bir diğer konuyu şu şekilde özetleyebiliriz: Eczaneler artık Türkiye’de bulunan tüm belgelerden tabela vergisine dahil edilmektedir.  Bu sebeple eğer eczane açmayı düşünüyorsanız sonradan geriye dönük borç ödememek adına tabela vergilerinizi düzenli olarak ödemenizi tavsiye ediyoruz. Bu konuda pek çok belediye henüz harekete geçmediği için hatırlatmakta fayda var.